Studiereis Krakau – 2016

Eindelijk, tijd voor vakantie! Gelukkig zijn we het inmiddels gewend om vroeg op te staan, want op donderdag 10 maart verzamelden we met 21 studenten om kwart over 4 ’s ochtends op het station in Nijmegen. Met een bus zijn we naar de luchthaven in Eindhoven gebracht voor onze vlucht naar Krakau, voor de B-Change stedentrip.

In het begin van de middag zijn we goed ontvangen in ons hostel. We zijn welkom geheten in de stad en kregen een hoop informatie over al het leuks dat er te doen is in en rond het hostel. Vervolgens zijn we na een flinke Poolse hap de binnenstad in gegaan. Daar kregen we een rondleiding van een gids door het centrum, de ghetto en de joodse wijk, waarvan we veel hebben geleerd over de rijke geschiedenis van Krakau. Na een rondleiding van 3 uur hebben we de warmte opgezocht in een echt Pools restaurant, war we bijna al het Poolse eten hebben geproefd.

Op vrijdag hebben we een rondleiding gekregen in het kasteel Wawel. Een prachtig kasteel bovenop een heuvel die uitkijkt over de hele stad. Daarnaast mochten we de oude schatkamers en wapens uit de middeleeuwen bewonderen. Later die middag, na een uitgebreide lunch uiteraard, hebben we een spel gespeeld dat ons dichter bij de locale bevolking bracht. In groepen verspreidden we ons door de stad en vroegen we de locals om Poolse woorden te vertalen. Vervolgens was het onze taak om door de hele stad de voorwerpen die we uit het Pools hadden vertaald te vinden en daarmee creatief op de foto te gaan. Dit was een erg grappig spel dat ons en de Polen dichter bij elkaar heeft gebracht.

Later was het tijd om een goede bodem te leggen in een lekker Italiaans restaurant. We hebben wederom genoten van de maaltijd. Met onze magen gevuld liepen we terug naar het hostel waar we locale pivo’s en wodka probeerden. Na een drankspelletje met de hostel-crew ging een aantal van ons de stad bij nacht verkennen.

Zaterdag was een bijzondere dag die ons allen lang zal bijblijven. We hebben een bezoek gebracht aan Auschwitz. We bezochten zowel het kamp in Auschwitz als in Birkenau. Het maakte een enorme emotionele indruk op ons om dit allemaal met eigen ogen te kunnen zien. Het was vooral een dag van stilte en eerbied. Het is een enorm gebied dus de tour heeft geduurd tot laat in de middag. Met een brok in de keel zaten we nog een tijdje in de bus terug naar Krakau. In de loop van de uren keerde de sfeer weer om naar de gezellige studiereis, al hield iedereen in zijn achterhoofd wat we die dag allemaal hadden gezien. Desondanks hebben we er een leuke avond van gemaakt die tot in de kleine uurtjes heeft geduurd.

Zondagmiddag bestond uit een bezoek aan het Schindler’s museum waarin de geschiedenis van Krakau op een creatieve manier tentoon werd gesteld. Na de rondleiding hadden we wat vrije tijd. In kleine groepjes verspreidden we ons door de stad. Ons laatste avondmaal in Krakau werd afgesloten met McFlurries in het hostel. Na 4 dagen lopen en eten raakten we uitgeput en zat er een wilde stap avond niet meer in. Ter plekke bedachten we dat het gezellig was om nog samen een spelletje te spelen voordat we naar bed gingen. Uren later zaten we nog steeds te weerwolven in het hostel.

Maandag was al weer onze laatste dag in Krakau. Er stonden geen activiteiten meer op het programma. ’s Ochtends werden de laatste Zlotty’s uitgegeven op de markt en om 11 uur moesten we alweer uitchecken en vertrekken richting het vliegveld. Na een lange dag in de bus, het vliegtuig en de trein kwamen we om 19 uur eindelijk aan in Nijmegen. Het was een enorme gezellige reis met veel nieuwe indrukken en vriendschappen. Tijd om vroeg te slapen en bij te komen. Morgen begint de stage weer vroeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *